POTPISANI UGOVORI ZA GRAĐENJE TRI FOTONAPONSKE ELEKTRANE U ĐAKOVU

U Maloj vijećnici Grada Đakova danas je upriličeno svečano potpisivanje ugovora o građenju, te ugovora o pružanju usluge stručnog nadzora u sklopu provedbe projekta „One Sun Connecting North and South“ za Grad Đakovo i Grad Beli Manastir. Naime, kako smo i ranije pisali, Grad Đakovo i još petnaest gradova i općina u Republici Hrvatskoj, među kojima i Grad Beli Manastir, te Geotehnički fakultet Varaždin Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilište u Stavangeru, Prirodoslovno-tehnološki fakultet, Odsjek za energetiku i naftu iz Norveške, obuhvaćeni su projektom „One Sun Connecting North and South“, a koji je usmjeren na povećanje proizvodnje električne energije iz energije Sunca u objektima javnog sektora u RH. Za Grad Đakovo taj projekt donosi postavljanje fotonaponskih elektrana na tri gradska objekta: Gradsku nastavno-sportsku dvoranu i dva objekta Dječjeg vrtića Đakovo – onog u Ulici Luke Botića te u naselju Vila. Dva spomenuta grada jedni su slavonski gradovi koji su prošli na ovom projektu. Cjelokupni projekt, uključujući sve ostale partnere, vrijedan je 1.004.330,99 eura, a ukupna vrijednost projekta koji se odnosi na Grad Đakovo je 87.415,41 eura/ 658.631,40 kuna, od čega sam Grad plaća 15 posto. Projekt je financiran iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) i Norveškog financijskog mehanizma.

Potpisivanju ugovora danas su nazočili gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić, gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, predstavnici Regionalne energetske agencije Sjever Jurica Perko i Zvonimir Perko te predstavnici izvođača radova te stručnog nadzora.

-Glavna i ključna aktivnost projekta „One Sun Connecting North and South“ je izgradnja fotonaponskih elektrana na javnim i privatnim objektima, rekao je Jurica Perko iz Regionalne energetske agencije Sjever te dodao da su spajajući dva projekta „One Sun Connecting North and South“ i „Solar Roofs for Green Virovitica“, kroz objedinjenu nabavu dobili znatno povoljniju cijenu, nego što bi to bilo ugovaranjem pojedinačnih elektrana. Kroz ta dva projekta nabavljeno je ukupno 36 fotonaponskih elektrana od kojih tri u Đakovu i jedna u Belom Manastiru. Izrazio je zadovoljstvo što ova priča kreće upravo iz Slavonije, odnosno iz Đakova te najavio potpisivanje novih ugovora u nadolazećem razdoblju.

Gradonačelnik Đakova Marin Mandarić zahvalio je Regionalnoj energetskoj agenciji Sjever što je okupila gradove u ovako kvalitetan projekt. “I ovo je razvoj zelene tranzicije predviđene Europskim zelenim planom. Ovaj projekt je nešto konkretno, opipljivo pa je svima nama zapravo jasno što znači zelena tranzicija. Grad Đakovo vrlo je aktivan i u provedbi drugih projekata koji se tiču energetske obnove, od stambenih zgrada do javnih zgrada. Bitno je napomenuti da smo prošle godine uspjeli doći do sufinanciranja energetske obnove obiteljskih kuća, koju sufinanciramo s 20 posto”, kazao je gradonačelnik Marin Mandarić.

Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob pojasnio je da će se njihova fotonaponska elektrana graditi na Kući Baranjskog kulena te joj na taj način smanjiti troškove. Dodao je kako grad Beli Manastir također sprema čitav niz sličnih projekata i planira se javljati na slične pozive u budućnosti. Izvođač radova su tvrtke Aruna d.o.o. i Comcross.